maandag 15 april 2019

ALICE-BOEKEN - DE NIEUWE TULPEBOLLEN ?



510 euro bood  een onbekende  vorige week bij Catawiki  voor een Alice-editie uit 1916,  geïllustreerd door Margaret Tarrant. Voor  571,35 (dat is inclusief kosten) is hij of zij nu eigenaar  van een niet perfect exemplaar van een uitgave die op het net veelvuldig wordt aangeboden vanaf zo’n 70 euro (maar dat is dan wel een wat latere druk).  Als het absoluut een eerste druk moet zijn kan je bij een Londens antiquariaat voor een paar honderd pond terecht. Inclusief vliegreis en hotel  ben je dan nog steeds  voordeliger uit, en het is natuurlijk ook veel leuker !




Ik heb het vaker gezien:  op een veiling, of het nu in een zaaltje is of online, worden  soms krankzinnige bedragen geboden.  Aspirant-kopers zijn in een roes, moeten razendsnel beslissen, hebben hun zinnen gezet op dat ene object, en blijven dan doorbieden.  Bij Catawiki wordt vrijwel elke week wel een Alice aangeboden, en de meeste daarvan  brengen  veel meer op dan de in het antiquariaat gangbare prijs.

Het gevaar van deze bubble  is tweeledig. Het zou kunnen zijn dat verzamelaars denken dat hun collectie een vermogen waard is. Als ze deze dan willen verkopen blijkt dat lelijk tegen te vallen.  Elk denkt zijn uil een valk te zijn; de meeste verzamelingen bevatten zeer veel uilen en slechts een enkele valk.  Verder zullen aanbieders op boekenbeurzen, markten of Marktplaats misschien de hoofdprijs vragen voor een doorsnee-Alice, die vroeger voor weinig geld te koop was (en ook niet meer waard is), wat het verzamelen een stuk moeilijker maakt.

Toch op zoek naar een Margaret Tarrant-editie ? Let dan vooral op dat je de goede koopt, die met 48 platen. Er zijn ook latere uitgaven met 24 en zelfs met 16 platen, en een goedkope reprint. Koop die rommel niet !

Op het hoogtepunt van de tulpenrage, in 1637, was één tulpebol soms meer waard dan een Amsterdams grachtenpand. Ik zou het betreuren als Alice-boeken de nieuwe tulpebollen werden (we weten hoe het daarmee is afgelopen).        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REKENEN IN WONDERLAND: KLIMOPTELLEN & GIRAFTREKKEN

Dat vertalers vaak slechte rekenaars zijn, bleek al uit mijn blog over de diepte van het Tranenmeer. Min of meer van plan het onderwerp ve...